16 lutego 2024 | DOTACJE DLA BRANŻY HORECA (KPO)
W Krajowym Planie Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) zaplanowano wsparcie dla branż szczególnie dotkniętych skutkami covid-19. Chodzi tutaj o hotele, restauracje, catering, obiekty turystyczne i kulturalne, na które przewidziano budżet w kwocie 1,2 mld pln.
Warunkiem przystąpienia do programu jest m.in. prowadzenie działalności w ramach wspieranych kodów PKD oraz spadek obrotów w wysokości co najmniej 20% w latach 2020 lub 2021.
O czym warto wiedzieć?
- Branże kwalifikujące się do dotacji: Hotele, restauracje, catering, obiekty turystyczne i kulturalne (szczegółowy wykaz wspieranych kodów poniżej)
- kluczowe wymogi dla firm to m.in.: wolny limit pomocy de minimis. spadek obrotów o co najmniej 20% w 2020 lub 2021 roku w porównaniu do 2019 lub 2020 roku.
- Planowane poziomy dofinansowania: do 90% kosztów kwalifikowalnych, maksymalnie 600 000 zł. Minimalna wartość dotacji to 50 000 zł, a maksymalna to 540 000 zł.
- obszary, na które można przeznaczyć dotację: rozbudowa infrastruktury, inwestycje w OZE, zakup i wdrożenie technologii cyfrowych: oprogramowanie i automatyzacja, zakup nowych środków trwałych, maszyn i urządzeń, szkolenia personelu, usługi rozwojowe.
- sposób wypłaty dofinansowania: zaliczki i/lub refundacje.
- nabór wniosków: marzec 2024
- maksymalny okres realizacji to 12 miesięcy, zakończony do 31 stycznia 2026 roku.
Korzyści dla firm HoReCa korzystających z dotacji to przede wszystkim finansowe wsparcie do 90% kosztów kwalifikowalnych – szansa na rozwój i zwiększenie konkurencyjności.
To doskonała możliwość rozwoju biznesu po pandemii. Jeśli odnotowaliście spadek obrotów o 20% w 2020 lub 2021 roku, skorzystajcie z szansy na uzyskanie wsparcia KPO.
Hotelarstwo
Dział 55 – ZAKWATEROWANIE
55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania,
55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania,
55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe;
Gastronomia
Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM
56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne,
56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne,
56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering),
56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna,
56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów;
Turystyka
Dział 77 – WYNAJEM I DZIERŻAWA
77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego,
77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego,
77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego;
Dział 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI, POŚREDNIKÓW I AGENTÓW TURYSTYCZNYCH ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE REZERWACJI I DZIAŁALNOŚCI Z NIĄ ZWIĄZANE
79.11.A Działalność agentów turystycznych,
79.11.B Działalność pośredników turystycznych,
79.12.Z Działalność organizatorów turystyki,
79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych,
79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej,
79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana;
Kultura
Dział 59 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z PRODUKCJĄ FILMÓW, NAGRAŃ WIDEO, PROGRAMÓW TELEWIZYJNYCH, NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH
59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów;
Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów;
Dział 85 – EDUKACJA
85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych;
Dział 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK, ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ
91.02.Z Działalność muzeów,
91.03.Z Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych,
91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody,
96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej.