22 czerwca 2020 | Od 1 lipca 2020 r. zacznie obowiązywać nowa matryca VAT. Uwaga Gastronomia - wybrane posiłki objęte będą stawką VAT 23%!
Od 1 lipca stawki VAT na wybrane towary wzrosną, a na inne zostaną obniżone.
Ministerstwo Finansów poinformowało, że nie ma planów, aby dalej opóźniać wejście w życie zmian.
Zgodnie z Ustawą z 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1751 i 2200), od 1 lipca stawki VAT na niektóre towary wzrosną, a na inne zostaną obniżone. Nowa matryca VAT miała być stosowana od 1 kwietnia 2020 roku, jednak zmiany te zostały przesunięte z uwagi na epidemię koronowirusa. Ministerstwo Finansów poinformowało, że nie ma planów, by dalej opóźniać ich wejście w życie.
Zmiany stawek VAT będą obowiązywały m.in. dla następujących towarów:
Obniżenie stawki VAT m.in. na:
- wyroby ciastkarskie z 8% lub 23% na 5%,
- owoce tropikalne i cytrusowe z 8% na 5%,
- pieczywo o wydłużonej przydatności do spożycia z 8% na 5%,
- zupy, buliony, żywność homogenizowaną z 8% do 5%,
- musztardę, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) – z 23% do 8%,
- produkty dla niemowląt i dzieci z 8% do 5%,
- artykuły higieniczne z 8% do 5%.
Podwyższenie stawki VAT m.in. na:
- drewno opałowe z 8% do 23%,
- lód do celów spożywczych z 8% do 23%,
- skorupiaki, mięczaki, bezkręgowce (np. małże, ośmiornice, homary, ślimaki, ostrygi) z 5%, z 8% na 23%
Gastronomia i catering
W przypadku świadczenia usług gastronomicznych zasadą będzie opodatkowanie według stawki VAT 8% wszystkich czynności (tj. świadczenia usług i dostawu towarów), które według PKWiU z 2015 r. są klasyfikowane jako usługi związane z wyżywieniem.
Oznacza to m.in. ostateczne rozstrzygnięcie, że przygotowywanie posiłków - także z dostawą do klienta lub na wynos - obligatoryjnie ma być traktowane jako usługa gastronomiczna (z 8% lub 23% VAT), a nie jako dostawa gotowych produktów - co było dotychczas wykorzystywane przez niektóre podmioty w celu stosowania stawki VAT 5%.
Zasady dotyczące opodatkowania serwowanych napojów pozostają bez zmian.
Ponadto należy zwrócić uwagę, że w przypadku usług gastronomicznych - posiłków,
których składnikami są:
- homary i ośmiornice oraz inne towary objęte CN 0306-0308 (np. krewetki, małże czy ślimaki),
- kawior lub namiastki kawioru objęte CN 1604,
- przetwory z homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605.
wyłączone zostało prawo stosowania obniżonej stawki VAT 8%.W przypadku serwowania posiłków, których składnikami są powyższe surowce, obowiązkowe będzie stosowanie podstawowej stawki VAT 23%.
Proszę mieć na uwadze, że powyższe informacje są ogólne i każdy podatnik powinien samodzielnie ustalić prawidłowe stosowanie stawek podatku VAT dla sprzedawanych towarów lub świadczonych usług. Właściwą podstawą prawną jest Ustawa z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1751 i 2200), z którą można się zapoznać pod poniższym linkiem: